dimecres, 29 de gener del 2020

Dia Escolar de la No-violència i la Pau

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau o també conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l'any 1964. I és una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.
Es practica a escoles de tot el món, el dia 30 de gener (aniversari de la mort de Mahatma Gandhi ).

Aquest dia es propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: " Amor universal, No violència i Pau. L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No violència és millor que la violència  i la Pau és millor que la guerra".

Cada any es fan propostes per tractar aquest aspecte. Aquest any 2020 estan relacionades amb els incendis.

Proposta d’activitats 2020

Els incendis d’Austràlia i l’Amazònia, les inundacions a Indonèsia, el desgel dels pols i l’augment del nombre d’episodis de sequera a l’hemisferi sud són alguns dels devastadors efectes de l’emergència climàtica que viu el planeta i que ens afecta a totes i tots. Per sort, cada vegada en som més conscients i creixen els moviments que reclamen actuacions.

Cal recordar també, que hi ha una estreta relació entre els aspectes mediambientals i climàtics, i la pau sostenible, un tema que ja ha arribat a les Nacions Unides i a la Unió Europea on es discuteix sobre els impactes potencials del canvi climàtic en la seguretat i l’estabilitat dels països.

Els efectes del canvi climàtic provoquen morts i destrucció de mitjans de vida, pugnes per accedir als re-cursos naturals (aigua, collites) i obliga moltes persones a marxar de casa per poder sobreviure (refugiats climàtics). Tot plegat genera tensions i enfrontaments i impedeix el desenvolupament dels països.
En d’altres casos, són els conflictes armats els que contribueixen a malmetre el medi, destruint pobles i cultius, i arrasant territoris que queden erms durant molts anys.

                                                                               Carles de Gracia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada